Łaciate babeczki

Przepis robiony według książki z przepisami Doroty Świątkowskiej. Tutaj możecie zobaczyć także jej stronę.

 

Składniki:

- 220 g mąki pszennej

- 60g mąki ziemiaczanej

-150 g masła w temperaturze pokojowej

- 150 g drobnego cukru do wypieków (możesz użyć zwykego)

- - 3 jajka

- 20 g kakao (użyłam kakao dla dzieci, aby babeczki nie były za gorzkie)

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

 

Wykonanie:

1. Mąkę pszenną, 40 g mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia przesiej przez sitko i odstaw.

2. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijaj jajka miksując po ich dodaniu. Wlej ekstrakt i ponownie zmieszaj ze sobą składniki.

3. Wsyb przesiane składniki do drugiej miski i pomieszaj szpatułką.

4. Ciasto podziel na dwie części. Do pierwszej porcji dosyp resztę (20 g) mąki ziemniaczanej, a do kolejnej kakao. Oba składniki wymieszaj w miskach.

5. Włóż papilotki do formy do babeczek i nakładaj łyżką raz kakaowe, a raz zwykłe ciasto.

6. Piecz w 160 stopniach przez około 25 minut aż do suchego patyczka.

Smacznego!

 

Komentarze

calineczka 2014-06-20 06:41:51 - Wyglądają smakowicie. A dlaczego to autorka tych wypieków nie sfotografowała się razem z nimi?

Polecam inne wpisy w tym dziale:

Kruche ciasteczka przekładane czekoladą - 2014-12-26 23:30:27

Pyszne kruche ciasteczka, bardzo podobne do tych, które moja koleżanka kupuje w piekarni. więcej ≫

Szybkie pierniczki - 2014-11-17 20:06:29

Szybkie pierniczki z domowego ciasta do zrobienia nawet w Wigilię. więcej ≫

Chleb pszenno-żytni na zakwasie - 2014-07-28 16:57:06

Dobry chlebek pszenno-żytni zrobiony w maszynie. więcej ≫

Naleśniki kokosowe z polewą czekoladową - 2014-07-27 19:46:35

Naleśniki kokosowe z polewą - kuchnia indyjska. więcej ≫

Torta di ricotta - 2014-04-28 18:31:00

Ciasto z ricottą smakujące babką. więcej ≫

Ciasto francuskie z 1/3 porcji - 2014-04-28 18:08:12

Delikatne, francuskie ciasto z warstwami robione przez około 12 godzin. więcej ≫