Łaciate babeczki
Przepis robiony według książki z przepisami Doroty Świątkowskiej. Tutaj możecie zobaczyć także jej stronę.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 60g mąki ziemiaczanej
-150 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g drobnego cukru do wypieków (możesz użyć zwykego)
- - 3 jajka
- 20 g kakao (użyłam kakao dla dzieci, aby babeczki nie były za gorzkie)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
Wykonanie:
1. Mąkę pszenną, 40 g mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia przesiej przez sitko i odstaw.
2. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijaj jajka miksując po ich dodaniu. Wlej ekstrakt i ponownie zmieszaj ze sobą składniki.
3. Wsyb przesiane składniki do drugiej miski i pomieszaj szpatułką.
4. Ciasto podziel na dwie części. Do pierwszej porcji dosyp resztę (20 g) mąki ziemniaczanej, a do kolejnej kakao. Oba składniki wymieszaj w miskach.
5. Włóż papilotki do formy do babeczek i nakładaj łyżką raz kakaowe, a raz zwykłe ciasto.
6. Piecz w 160 stopniach przez około 25 minut aż do suchego patyczka.
Smacznego!
Komentarze
Polecam inne wpisy w tym dziale:
Kruche ciasteczka przekładane czekoladą - 2014-12-26 23:30:27
Pyszne kruche ciasteczka, bardzo podobne do tych, które moja koleżanka kupuje w piekarni. więcej ≫
Szybkie pierniczki - 2014-11-17 20:06:29
Szybkie pierniczki z domowego ciasta do zrobienia nawet w Wigilię. więcej ≫
Chleb pszenno-żytni na zakwasie - 2014-07-28 16:57:06
Dobry chlebek pszenno-żytni zrobiony w maszynie. więcej ≫
Naleśniki kokosowe z polewą czekoladową - 2014-07-27 19:46:35
Naleśniki kokosowe z polewą - kuchnia indyjska. więcej ≫
Ciasto francuskie z 1/3 porcji - 2014-04-28 18:08:12
Delikatne, francuskie ciasto z warstwami robione przez około 12 godzin. więcej ≫