Naleśniki kokosowe z polewą czekoladową
Przepis robiony według książki z przepisami Agnieszki Górskiej "Dzieci gotują. Kuchnie świata"
Składniki na naleśniki:
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- trochę masła (możesz je zastąpić olejem)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 30 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- szczypta soli
Składniki na polewę:
- 1 czekolada mleczna lub gorzka
- wiórki kokosowe do posypaniana naleśników
Sposób przygotowania naleśników:
1. Włóż do miski cukier, jajka, mąkę kukurydzianą i pszenną, sól oraz wlej mleko.
2. Na patelni zrób naleśniki (ciasto wystarcza na ok. 7 małych naleśników).
Sposób przygotowania polewy:
1. Połam czekoladę na kawałki i włóż do rondelka.
2. Pozostaw na gazie póki się nie rozpuści. Pamiętaj, aby cały czas mieszać.
Smacznego!
Komentarze
Polecam inne wpisy w tym dziale:
Kruche ciasteczka przekładane czekoladą - 2014-12-26 23:30:27
Pyszne kruche ciasteczka, bardzo podobne do tych, które moja koleżanka kupuje w piekarni. więcej ≫
Szybkie pierniczki - 2014-11-17 20:06:29
Szybkie pierniczki z domowego ciasta do zrobienia nawet w Wigilię. więcej ≫
Chleb pszenno-żytni na zakwasie - 2014-07-28 16:57:06
Dobry chlebek pszenno-żytni zrobiony w maszynie. więcej ≫
Ciasto francuskie z 1/3 porcji - 2014-04-28 18:08:12
Delikatne, francuskie ciasto z warstwami robione przez około 12 godzin. więcej ≫